آهنگ یک موزیک ریتمیک و بعضاً غیر ریتمیک می باشد که حاوی اشعاری شاد،غمگین،آرامش بخش،وصف کننده و … است. در ایام قدیم شاعران خود اقدام به سرودن اشعار خود میکردند بدون اینکه از ابزار آلات موسیقی بهره گرفته شود. به مرور زمان و با گسترش تکنولوژی و افزایش هوش بشریت آواهای موسیقی کشف شدند و بر اساس آن ساز های مختلف موسیقیایی مانند سازهای زهی،ساز های ضربه ای و ... اختراع شدند. برخی از این سازها هنوز اصالت خود را حفظ نموده و پس از گذشت قرن ها هنوز هم در ساخت آهنگ های مختلف به کار گرفته می شود.
هدف از بیان مطالب فوق آشناسازی جزئی شما با نحوه اختراع ساز ها بود چرا که اساساً اکثر آهنگ ها همراه با ساز هستند و تقریباً هیچ آهنگ بدون ساز نداریم. اما پایه و اساس ساخت یک آهنگ را شعر و ملودی آن تشکیل می دهد یعنی بدون وجود شعر و ملودی مناسب برای آن امکان ساخت و خلق یک آهنگ عملاً ناممکن خواهد بود. البته آهنگ های بی کلام را می توان از این قضیه مستثنا دانست.
شروع ساخت آهنگ با ترانه
برای شروع کار ابتدا باید یک ترانه مناسب و احساسی تهیه نمود،برخی از خوانندگان خود اقدام به نوشتن ترانه میکنند،اما برخی نیز ترجیح می دهند که ترانه های بسیار حرفه ای از افراد ترانه سرا تهیه کنند. متن ترانه ها همانطور که اشاره شد میتواند عاشقانه باشد و یا بیانگر اوضاع و احوال اجتماعی اقتصادی سیاسی روز باشد.
انتخاب ملودی مناسب
فرد خواننده با کمک فرد تنظیم کننده آهنگ،ملودی مناسب را برای این ترانه انتخاب میکند. این مرحله نیز همانند مرحله ترانه سرایی بسیار مهم و حساس است و در صورتی که ملودی از ریتم خوبی برخوردار نباشد و یا حالتی تکراری داشته باشد، قطعاً مخاطبان زیادی را از دست خواهد داد و در نهایت این آهنگ با شکست روبرو خواهد شد.
به نظر من آهنگی مانند «همه چی آرومه» دارای ریتم و ملودی خاصی است که به راحتی در ذهن شنونده ثبت شده و طبیعتا و خاطره ساز نیز خواهد شد. انتخاب یک ملودی حرفه ای بستگی به مهارت و قدرت فرد تنظیم کننده و آهنگساز دارد.
ساخت موزیک اولیه
پس از انتخاب ملودی و نوشته شدن نوت های آن توسط فرد تنظیم کننده،نوبت به ضبط قطعات موسیقی و میکس آنها توسط نرم افزارهای آهنگسازی خواهد رسید. نرم افزارهایی مانند کیوبیس و اف ال استودیو در این زمینه بسیار حرفهای عمل میکنند و اکثر آهنگسازان و تنظیم کنندگان از این نرم افزار بهره می برند.
یک آهنگ معمولاً دارای ریتم است،بنابراین اولین جز اهنگ ریتم مناسب آن خواهد بود که دارای سرعت یا همان تمپوی خاصی است که توسط تنظیم کننده انجام می شود.
دومین جز یک آهنگ اکورد آن است که به عنوان پایه آهنگ عمل می کند و تاثیر زیادی در زیبا شدن آهنگ خواهد داشت،معمولا برای ساخت آکورد از سازهایی مانند گیتار و پیانو استفاده می شود.
آرپژ نیز در قسمتی از آهنگ به کار رفته میشود،معمولا در قسمتی از اهنگ که خواننده در حال خواندن است آرپژ گیتار یا پیانو نواخته می شود.
و در نهایت جز بعدی آهنگ را ملودی آن تشکیل می دهد که توسط سازهایی مانند ویولون، فلوت، گیتار، پیانو، ساز ترکی،کمانچه، سنتور و …. اجرا می شود همزمان با آن ریتم و اکورد نیز بر زیبایی آهنگ می افزاید.
ضبط صدای خواننده
البته قبل از اینکه گام های موسیقی اجرا و ضبط شوند،باید آنها را با تیون صدای خواننده تنظیم نمود که این قسمت نیز بر عهده تنظیم کننده می باشد. پس باید قبل از آهنگسازی از خواننده خواست تا قطعه ای از ترانه را بسراید و با صدای ضبط شده آن اقدام به تشخیص گام های موسیقی نمود.
به هر حال پس از انجام آهنگسازی و تموم شدن کار آهنگ،نوبت ضبط صدای خواننده خواهد رسید. در این هنگام خواننده به اتاق مخصوصی خواهد رفت که دارای سوراخ های زیادی در دیوارها می باشد که امکان پژواک صدای خواننده عملاً وجود ندارد.
خواننده یک هدست را بر روی گوش خود قرار داده و همگام با تیون و ریتم آهنگ اقدام به خواندن شعر خواهد بود،شاید در قسمت یزد ضبط سرعت خوانندگی فرد بیشتر شود و یا کاسته شود و یا اینکه از گام خارج شده و به صورت فالش اجرا شود. بنابراین لازم است که تنظیم کننده در استریو حاضر باشد و بر لحظه به لحظه ای ضبط صدای خواننده نظارت داشته باشد.
مرحله نهایی آن سازی میکس و مسترینگ
پس از ضبط شدن صدای خواننده،فرد تنظیم کننده اقدام به ترکیب صدای خواننده با آهنگ خواهد نمود،تمامی نویز های مربوط به صدای خواننده گرفته خواهد شد و با انجام فیلتر های مربوطه و تغییر اکولایزر صدا اقدام به ترکیب آن با آهنگ به بهترین شکل ممکن خواهد نمود.
بعد از انجام شدن تمامی این مراحل شما میتوانین برای پخش موسیقی خود روی لینک پایین کلیک کنین و از سایت گیسو موزیک برای پخش آهنگ خود کمک بگیرین.
منبع : https://gisomusic.com/music/